Mit kell tudni a szigetelés előtti tennivalókról? Ebben a cikkünkben röviden bemutatjuk a legismertebb szigetelési eljárásokat, azok negatív és pozitív tulajdonságait, valamint a szigetelés előtti fontos tennivalókat.

A szigetelésről általában

A 70-es, 80-as években terjedt el világszerte az a szemlélet, hogy az épületek hőszigetelése rendkívül fontos. A személet lényege az volt, hogy minél kevesebb költségráfordítással növekedjen az épületek komfortossága, és csökkenjen az energiafelhasználása. Az építkezés során mindig felmerül a kérdés, hogy milyen szigetelést válasszunk. A kivitelezési költségek egyre magasabbak, és ugyanekkor nem utolsó szempont az ár mellett, hogy milyen a szigetelés minősége, élettartama. Ahhoz, hogy épületeink ne pazarolják az energiát mindenféleképpen megfelelő szigetelést kell kialakítanunk. 

A szigetelés fajtái, szigetelő anyagok

 Nagyon sokféle szigetelési eljárás létezik. Itt a leggyakrabban használt szigetelésre alkalmas anyagokról fogunk néhány szót ejteni. Szigeteléshez használt anyagok pl: Expandált, extrudált illetve grafitos polisztirol hablemez, üveg- és kőzetgyapot, fagyapot lemez, cellulóz alapú anyagok, illetve a POLIURETÁN HAB. Az előbb felsorolt szigetelések közül Magyarországon a poliuretán hab napjainkban kezd elterjedni. A megfelelő szigetelés kiválasztásánál sok szempontot kell figyelembe venni.

 

A szigetelés előtti tennivalók

Mielőtt építkezésbe illetve felújításba kezdünk, érdemes felkutatni, hogy melyik területen a legnagyobb a hőveszteség. A szigetelés előtti első legfontosabb tennivaló ez! Következő lépésként a nyílászárók megtervezése illetve cseréje rendkívül fontos. Harmadik lépésként kiemelnénk a megfelelő fűtési eljárás kiválasztását. Ezt a három tényezőt mindenféleképpen figyelembe kell vennünk, mielőtt a szigetelést megkezdjük.   

A szórt szigetelésről röviden

 A szórt szigetelés kijuttatása után egy tökéletes vízzáró bevonatot képez, ami bizonyos mértékben rugalmas és tökéletesen kopásálló. Ez a szigetelés nagymértékben véd a külső fizikai behatásokkal szemben. A szórt szigetelés magas ellenállóképessége miatt a különlegesen erős igénybevétel alatt álló felületekre javasolt. A szórt szigetelés az egyik legkiválóbb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező széles körben elismert szigetelési forma napjainkban.  

A szórt szigetelés előnyeiről röviden

A szórt szigetelés minden szilárd felületre feltapad, illesztés- és hőhídmentes, ellenáll a penész és egyéb gombáknak. Azért is érdemes a szórt szigetelést választani, mert egészségre ártalmatlan, alkalmazásával az allergiát és asztmát kiváltó okok csökkenthetőek. Ez a fajta szigetelés növeli az épleteink élettartamát, azáltal, hogy védelmet kap a nedvességtől és a korróziótól.